Forum dla mechaników samochodowych Strona Główna dla mechaników samochodowych
Forum dla mechaników samochodowych
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Palio 1,2 cuda z Lambdą

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum dla mechaników samochodowych Strona Główna -> Mechanika samochodowa / Elektronika samochodowa
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość







PostWysłany: Nie 12:19, 25 Kwi 2010    Temat postu: Palio 1,2 cuda z Lambdą

Witam. ostatnio bawiłem się trochę czujnikami w palio i taką dziwną rzecz zaobserwowałem:
Przy pracującym silniku i podłączonym komputerze odpinam wtyczkę sondy lambda. po tym silnik chodzi dokładnie tak samo, jak przy podłączonej sondzie. gaszę silnik, odpalam przy odłączonej lambdzie, komputer diagnostyczny nadal pokazuje zmieniający się sygnał z sondy, silnik chodzi idealnie. żadnego błędu ECU nie rejestruje. przy dodawaniu gazu sonda wysyła wartości wzbogaconej mieszanki, przy odpuszczaniu gazu - uboższej. jazda testowa identyczna jak przy podłączonej, sygnały do komputera w normie. powinien chyba przejść w tryb awaryjny i podstawić stałą wartość lambdy ok 1,02, a nie zmieniać się od dokładnie tak samo, jak przy sondzie podłączonej. Czy może Fiat jest genialny i wynalazł sondę wysyłającą sygnał bluetoothem??

proszę o odpowiedź, bo mnie to intryguje
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
spock22
Starszy podawacz kluczy
Starszy podawacz kluczy



Dołączył: 20 Mar 2010
Posty: 30
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: warszawa
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 10:28, 30 Kwi 2010    Temat postu:

Witam
A ile sond lambda ma twój samochód? Może być, że ta druga sonda za katalizatorem służy wtedy jako emulator tej pierwszej. A którą sondę odłączasz? Jeżeli masz tylko jedną to rzeczywiście ciekawe.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość







PostWysłany: Pią 12:27, 30 Kwi 2010    Temat postu:

sonda jest jedna, to palio nie ma jeszcze obdII. a czy może jest taka możliwość, że ecu sobie "wymyśla" tą zmieniającą się wartość lambdy, kiedy obroty silnika na biegu jałowym rosną/maleją? nie wiem, czy łapiesz, o co mi chodzi..

dajmy na to, po odłączeniu wtyczki od sondy podstawia wartość 1 i wtryskuje ileśtam paliwa. jednak ecu zauważa że obroty jałowego rosną to podstawia sobie lambdę 1,03 żeby zubożyć, jak z kolei po tym spadną za bardzo, to podstawia sobie lambdę 0,97 żeby te obroty podnieść. takie powiedzmy oszukiwanie przez ecu samego siebie, żeby obroty były równe??

tak głośno myślę, bo już sam nie mam pomysłu, a szczerze mówiąc nie zgłębiałem się w procedury zapisane w sterowniku..
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
wasylek
Fachura
Fachura



Dołączył: 27 Lis 2009
Posty: 362
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 1/3
Skąd: gdansk
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 22:29, 06 Maj 2010    Temat postu:

kolego moze jest tak ze komputer jest tak ubogi ze nie pokazuje live daty tylko wartosci rzadane i jezeli sonda pokazuje cos innego to wtedy sie zatrybia bład. nawet w nowych samochodach po wypieciu sondy komp zorientuje sie ze jej nie ma dopiero po jkaims czasie i zapali sie lampka mil

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum dla mechaników samochodowych Strona Główna -> Mechanika samochodowa / Elektronika samochodowa Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin